Ételintolerancia vizsgálat
Ételintolerancia vizsgálat áttekintése
Az ételintolerancia egy gyűjtőfogalom, amely magába foglalja többek között az enzimhiány okozta problémákat (pl. laktóz és hisztamin intolerancia), továbbá az immunmediált, IgG antitestek megjelenésével járó folyamatokat is. Fontos, hogy az ételintolerancia és az ételallergia két különböző kórkép. Az ételallergia egy – általános esetben ártalmatlan – élelmiszer-komponensre adott azonnali, súlyos immunválasz, amelyben az immunsejtek által termelt IgE típusú antitestek játszák a fő szerepet. Ezzel szemben az ételintolerancia tünetei gyakran csak hosszú órákkal, napokkal az étel rendszeres fogyasztása után jelentkeznek. Tény, hogy csak az emberek néhány százalékának van ételallergiája, ezzel szemben az ételintolerancia sokkal gyakoribb.
Az ételintolerancia vizsgálat szolgáltatásunkra egyre gyakrabban jönnek hozzánk a páciensek, mert az ételintolerancia diagnózisa alapján, az étkezési szokások megváltoztatásával jelentősen lehet javítani az érintettek életminőségén. Az ételintolerancia okai közé tartozik az enzimhiány/enzimhiba. Ilyen esetben az emésztés során a tápcsatornába került élelmiszerek – az emésztőenzimek alacsony mennyisége vagy hiánya miatt – nem tudnak teljesen komponensekre bomlani és felszívódni. Az emésztőrendszerben maradó táplálék az ételintolerancia klasszikus tüneteit okozhatja és a bélhámsejtek áteresztőképességének megváltozását okozhatja. Emellett, a bélfalon keresztül a szervezetbe került nagyméretű tápanyagmolekulák bizonyos esetben aktiválhatják az immunrendszert, ami a tüneteket okozó ételkomponensekre specifikus, IgG antitestek megjelenésével jár.
A legnagykoribb intoleranciát okozó élelmiszerek közé tartoznak többek között a tehéntej, kazein, tojás, búza, árpa, kukorica, rizs, borsó, szójabab, vörösbab, sörélesztő és kóladió.
Hagyományos módszerekkel nem könnyű kideríteni, hogy pontosan mely élelmiszerek okozzák a problémákat. Laboratóriumunkban elvégezhető ételintolerancia vizsgálat fajták közé tartoznak a hisztamin intolerancia (DAO), molekuláris genetika alapú laktózintolerancia, valamint az IgG alapú ételintolerancia teszt, amely több, mint 220 féle élelmiszert és élelmiszer-összetevőt vizsgál.
Az ételintolerancia gyakori tünetei
- Gyermekeknél az ételintolerancia tanulási nehézségeket, hiperaktivitást, ekcémát és hasi fájdalmat is okozhat.
- Felnőtteknél gyakori tünetek a depresszió és a szorongás, az elhízás, a bőrproblémák, az emésztési zavarok.
Bármely életkorban előforduló tünetek közé tartozik a hányinger, puffadás és hasmenés. Fontos tudni, hogy az ételallergia tünetekkel ellentétben az ételintolerancia tünetei nagyon változatosak lehetnek, sokkal lassabban jelentkeznek, ráadásul kevésbé intenzívek. Ezért az emberek gyakran nem is gondolnak arra, hogy panaszaikat ételintolerancia okozza, amelyet a rendelkezésre álló ételintolerancia vizsgálat fajtákkal ki tudjuk mutatni.
Az ételintolerancia kezelése
Az ételintolerancia kezelése általában az érzékenységet okozó élelmiszer eltávolítása az étrendből. Ügyelni kell azonban arra, hogy az elhagyott élelmiszerben található fontos tápanyagokat más módon pótoljuk, és elkerüljük az elégtelen táplálkozást. A diéta megtervezése során érdemes lehet dietetikus segítségét is kérni.
Az ételintolerancia vizsgálat menete
Az ételintolerancia vizsgálat a nap bármely szakaszában elvégezhető, ezzel együtt fontos, hogy a vérvétel előtt csak könnyed, zsírszegény ételeket fogyasszunk. A mérés során, könyökhajlati vénából történő vérvételt követően immunkémia módszerrel detektáljuk az egyes analitok mennyiségét. Az ételintolerancia vizsgálat eredményeit a vérvételt követő 10 munkanapon belül a páciens által megadott e-mail címre továbbítjuk.
Várakozás nélküli mintavétel!
Időpontfoglalás nem feltétlenül szükséges, de laborunkba érkezés előtt érdemes telefonon vagy e-mailben érdeklődni, tájékozódni a szabad időpontjainkkal kapcsolatosan.
Telefonos időpontfoglalás: 06 1 240-1880 vagy 06 20 371-9045
GM Labor nyitvatartás
Hétfő-Péntek: 8:00 – 16:00
Szombaton vérvétel nincs
Lelettel kapcsolatosan érdeklődni a leletezes@g1labor.hu vagy a bejelentkezes@mikromikomed.hu e-mail címeken lehetséges.
Telefonos elérhetőségeink: 06 1 240-1880 és 06 20 371-9045
Igényes, diszkrét környezet, könnyen megközelíthető helyen.
Laboratóriumi szolgáltatás igényes, diszkrét környezetben, Buda jól megközelíthető részén.
A visszatérő betegek és a magánorvosi praxisok számára kedvezményt biztosítunk.
Rendszeres együttműködés esetén kedvezményes árakat biztosítunk a magánorvosi rendelőknek, praxisközösségeknek - megállapodás alapján.
Nézze meg a leggyakrabban végzett laborvizsgálat fajtáink bemutatását:
- Allergia, ételallergia vizsgálat
- STD szűrés
- Pajzsmirigy laborvizsgálat
- Tumormarker vizsgálat
- Hormonvizsgálat
Vissza az Ételintolerancia vizsgálat oldalról a GM Labor főoldalra >